DEN BOSCH – Het plan om de Bossche Veldjes op te fleuren stuit op verzet van omwonenden die cultureel erfgoed zeggen te verdedigen. Al langer liggen de partijen met elkaar overhoop en dan gooit een intern bedoelde e-mail ook nog eens extra olie op het vuur. Komt dit nog goed?
Plots krijgt Ad van der Poel een mail binnen. ‘Zucht… maar alle aspecten komen tijdens de inloopavond aan de orde. Daarmee niet de illusie dat dit zal leiden tot instemming of draagvlak bij de heer van der Poel.’ Dit schrijven van de Bossche stadsecoloog, gericht aan wethouder Ralph Geers, krijgt Van der Poel dus in zijn eigen mailbox. De stadsecoloog heeft merkbaar genoeg van de vasthoudendheid van Van der Poel en het geeft de onderlinge verhoudingen ook weer eens aan.
Want ze staan al enkele jaren hoofd tegen hoofd: Van der Poel en de gemeente. Inzet zijn de Bossche Veldjes recht voor de deur van Van der Poel. Een gemeentelijk archeologisch monument vanwege de terpen en in de grond liggen bijvoorbeeld nog resten van een in 1629 aangelegde linie die werd gebruikt tijdens Het Beleg van ’s-Hertogenbosch in de Tachtigjarige Oorlog . ,,Daar moet je zuinig op zijn”, stelt Van der Poel. ,,Maar de gemeente geeft er niks om.”
Dat zegt hij omdat de gemeente in het verleden van het kleine natuurgebied een recreatieplek wilde maken. Dat ging uiteindelijk niet door, maar de strijd is daarmee niet gestreden volgens Van der Poel. De gemeente wil namelijk de biodiversiteit en aantrekkelijkheid van het gebied verhogen door bijvoorbeeld nieuwe planten aan te planten.
,,Maar die hebben in sommige gevallen wortels van enkele meters diep. Schadelijk voor de archeologische resten”, aldus Van der Poel, zittend achter een grote berg rapporten en onderzoeken. Partner Anjes Meulesteen zit naast ’m aan de keukentafel en constateert droogjes: ,,Ad zit de hele dag in de papieren.”
Beperkt beschadigd is ook beschadigd
Het ene na het andere papiertje wordt voor de neus van de verslaggever geschoven. Over de metersdiepe wortels, over het gegeven advies om maar één keer per jaar te maaien om zo de versterkte biodiversiteit te behouden (Van der Poel: ,,Dan kijken wij hier straks tegen metershoge planten aan.”).
Over de conclusie van een onafhankelijk onderzoeksbureau dat het door de gemeente gedane oriënterende veldonderzoek écht niet voldoende is om mogelijke beschermde diersoorten te vinden (Van der Poel: ,,Doen ze expres, hier reageert de gemeente niet eens op.”). En over de stadsarcheoloog die zegt dat de archeologische resten met de plannen beperkt beschadigd kunnen raken (Van der Poel: ,,Beperkt beschadigd is toch ook beschadigd?).
Het moge duidelijk zijn: Van der Poel komt beslagen ten ijs, heeft een sterke mening én bevraagt de gemeente continu. De gemeente geeft aan dat er – naar verwachting – in december een inloopavond is. ,,Tijdens deze avond zijn ook de resultaten van verschillende onderzoeken en ingewonnen adviezen in te zien. Na de inloopavond kan het plan dan definitief worden gemaakt”, aldus een woordvoerder. ,,Je zult begrijpen dat we nu niet nader op de inhoud van het plan in kunnen gaan. Dat willen we graag tijdens de inloopavond doen en niet vooruitlopend daarop.”
Geen bomen en struiken
Wel wil de woordvoerder wat kwijt over de mogelijke schade bij archeologische resten. ,,Er zijn voorbeelden besproken waarin nieuw groen, en dan in het bijzonder bomen en struiken, hebben geleid tot aantasting van de waarden elders in Nederland. Dat is echter niet van toepassing op de Bossche Veldjes, waar geen natuurbouw en of aanplant van bomen zal plaatsvinden.” Van der Poel: ,,Tegen mij is gezegd dat ze nieuwe planten willen aanplanten. Geen bomen en struiken, waar de gemeente het nu over heeft.”
Hij heeft wel een idee wat er gedaan zou kunnen worden. ,,Want dat ik helemaal niks zou willen, dat klopt niet. Ik zie ook dat er onkruid is en dat er iets moet gebeuren. Wat ze zouden moeten doen, is op bepaalde plekken opnieuw gras inzaaien. Dat heeft korte wortels en zo richt je geen schade aan, daarnaast blijft het aanzien van de veldjes zo hetzelfde.”
Maar hoe zat het nou met die mail? ,,Daarvoor zijn excuses aangeboden. We zijn serieus omgegaan met opmerkingen en bezwaren die uit de omgeving zijn gekomen. En we blijven dat ook doen”, zegt de woordvoerder van de gemeente. Van der Poel: ,,Dat klopt niet helemaal. Er werd gezegd: ‘Sorry, die mail was niet voor jou bedoeld.’ Nee, er werd gemeend wat er werd geschreven en ik betwijfel zelfs of ze die mail onbewust naar mij hebben gestuurd.”