De Bossche Veldjes
De gemeente heeft plannen om het weiland gelegen tussen de Hoeflaan en de Vlijmenseweg te gaan herinrichten.
Het weiland, door de gemeente wordt het “Bossche Veldjes” genoemd, is sinds 2022 aangewezen als archeologisch monument, wat inhoud dat door B+W is besloten dat iedere ingreep in dit gebied verboden is.
Vanuit archeologisch oogpunt is dit authentieke gebied bijzonder interessant, niet alleen voor wat betreft de late middeleeuwen en de periode van de 80jarige oorlog, maar ook voor de late prehistorie.
Linie 1629 loopt dwars door dit gebied, Prins Frederik Hendrik vocht 400 jaar geleden in dit gebied tegen de Spanjaarden en daarom kunnen mogelijke restanten van de circumvallatielinie interessant zijn.
Ook wordt het dan interessant of de belegering van Den Bosch door Prins Frederik Hendrik impact heeft gehad op de terpbewoning.
Ondanks de toewijzing als beschermd gebied, het hoort gewoon bij de Moerputten, bekommert de gemeente zich niet om dit monument.
De gemeente wil dit gebied gaan beplanten, waarbij de bewoners zorgen hebben over de schade die de lange wortels aan de archeologische resten gaan aanrichten.
Ingenieursbureau Wareco, tegenwoordig Aveco de Bondt, heeft al aangetoond dat door groenstroken de grondwaterstand zelfs met 1meter lager kan komen te liggen ten opzichte van de omliggende omgeving.
Gemeente dan wel de waterschappen hebben op grond van de omgevingswet (artikel2.16, eerste lid, onder a, onder2) een grondwatertaak, dat houd in dat het grondwater niet hoger of lager mag komen te liggen.
Tevens heeft de gemeente de taak om de archeologische resten goed te conserveren, met de plannen om te vergroenen is daar geen sprake van.
Ook leert de praktijk dat een ongemoeide natuurakker, die de gemeente voor ogen heeft overlast geeft van sprinkhanen, krekels en muizen.
De gemeentelijke archeoloog heeft in een gesprek met bewoners toegegeven dat de plannen schade aanrichten aan de archeologische resten.
De gemeentelijke ecoloog heeft onlangs bij de waterschappen een poging gewaagd om het waterpeil te verhogen, gelukkig tevergeefs, zijn verwachting was dat het gebied dan niet meer zo droog zou zijn.
Verder hebben bewoners geen vertrouwen in de plannen omdat het advies is om nog maar 1keer per jaar te maaien, wat inhoud dat het al gauw een wildernis wordt.
Het weiland wordt begraasd door een 7tal koeien die eigendom zijn van een biologische boer, echter als de plannen in de praktijk worden gebracht zou dit betekenen dat vanwege de begroeiing de koeien pas vanaf september de wei in mogen, dit is dus dan nog maar voor ongeveer 2 maanden per jaar, in november moeten ze tenslotte weer op stal.
De boer en zijn familie pachten het gebied al 60 jaar, maar met de regels die in het advies staan wordt hen de hobby onmogelijk gemaakt, en vrezen we het ergste voor de koeien.
Het is onbegrijpelijk dat de gemeente de plannen klaar heeft terwijl de gemeentelijke ecoloog twijfels heeft over de groei, de archeoloog toegeeft dat er schade aan de archeologische resten zal optreden en dat de bewoners nog met veel zorgen zitten.