Prins Hendrik start sportgroep voor mensen met hersenletsel

De Vughtse Sportclub Prins Hendrik start met iets nieuws: sporten voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze NAH-groep gaat onderdeel uitmaken van een groeiende Special afdeling binnen Prins Hendrik.

Volgens Bieneke Jansen – trainer/sportcoach bij Prins Hendrik – is er behoefte aan deze nieuwe sportgroep. “Jaarlijks komen er in Nederland 130 duizend nieuwe patiënten met hersenletsel bij. Ze krijgen een beroerte, ongeval of hartstilstand. Mensen die voorheen gewoon sportten bij reguliere verenigingen kunnen hier, na hun revalidatie, vaak niet meer terecht. En dat terwijl bewegen voor hen heel belangrijk is. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal en voor de sociale contacten”.

Jansen weet waar ze het over heeft. Zes jaar geleden startte ze met iets vergelijkbaars: een sportgroep voor mensen met COPD, hoge bloeddruk en overgewicht. Een jaar later kwam daar een klasje voor senioren bij. “Beide groepen liepen en lopen ontzettend goed, waardoor ik nu mijn energie kan steken in iets nieuws.” Wegens succes vermenigvuldigd dus.

De NAH-getroffenen kunnen onder andere gebruikmaken van gloednieuwe loopfietsen, zogeheten Alinkers (zie foto), en een duofiets. De loopfietsen zijn gesponsord door Beleef de Fiets, een door Diane van der Struijk georganiseerde fietstocht waarbij NAH’ers geld inzamelde voor hun lotgenoten. Ook de duofiets komt uit de koker – of beter gezegd: de bus – van Van der Struijk. Haar bedrijfje Actief Bezig Bus stelt de fiets namelijk een keer per maand ter beschikking.

De NAH sportgroep start medio september en zal vanaf dan elke vrijdag van 11:00 tot 12:00 plaatsvinden op het sportpark van Prins Hendrik, Sportlaan 1 in Vught.

Op 7 september is er een kennismakingsdag. Als je geïnteresseerd bent, hoef je niet meteen overstag: je mag eerst gratis proeflessen volgen.

Voor meer informatie stuur een mail naar: specialsports@ph.nl  t.a.v. Bieneke Jansen.

sep 2, 2018 Categorie: Wijkkrant West Ingezonden door: wijkraad